Με αφορμή την εκδήλωση του Κέντρου Κοινότητας για την Πρόληψη της κακοποίησης παιδιών, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 13 Νοεμβρίου, η κα Γιώτα Μάνθου Κοινωνική Λειτουργός ΜSW–Ψυχολόγος, Αναπληρώτρια Προϊσταμένη Τμήματος Αναδοχών Υιοθεσιών του Εθνικού Κέντρου Κακοποίησης Ανηλίκων (Ε.Κ.Κ.Α.) και την κα Ευαγγελία Γεωργιάδου κοινωνική λειτουργός και στέλεχος του τμήματος παρακολούθησης αναφορών κακοποίησης ανηλίκων, του εθνικού κέντρου κοινωνικής αλληλεγγύης , προχώρησαν σε δηλώσεις, την Πέμπτη 14 Νοεμβρίου.
Η κα Γεωργιάδου, αφού ευχαρίστησε τον δήμο Χίου για την οργάνωση της εκδήλωσης, τόνισε τη σημαντικότητα της πρόληψης δράσεων και ευαισθητοποιήσεων για την πρόληψη της παιδικής κακοποίησης, με σκοπό την ενημέρωση των πολιτών.
Στην συνέχεια η κα Μάνθου ανέφερε το περιεχόμενο της χθεσινής εκδήλωσης κατά την οποία οι παρευρισκόμενοι ενημερώθηκαν για τα σημάδια και τα στοιχεία που δείχνουν κακοποιητική συμπεριφορά στο περιβάλλον του παιδιού και υπήρχαν συμμετέχοντες από όλους τους χώρους και τις υπηρεσίες. Το φαινόμενο της κακοποίησης είναι παρόμοιο με το φαινόμενο του Παγόβουνου. Αυτό σημαίνει ότι, το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό που φαίνεται. Από τις περιπτώσεις κακοποίησης λίγες είναι αυτές που φτάνουν στις υπηρεσίες.
Επίσης ένα σημαντικό θέμα που αναφέρθηκε στην εκδήλωση είναι η αναδοχή παιδιού.
Στην Ελλάδα έχουν γίνει πάνω από 250 επείγουσες αναδοχές, παιδιών από κακοποιητικές οικογένειες ή από οικογένειες που οι γονείς δεν είχαν την δυνατότητα να τα μεγαλώσουν μόνοι τους. Μέχρι σήμερα υπάρχουν σε ισχύ 180 τέτοιες περιπτώσεις σε όλη τη χώρα.
Σύμφωνα με την κα Μάνθου, το 2019 τέθηκε σε ισχύ, ο νέος νόμος, όπου και καθιερώθηκε η λειτουργία ενός πληροφοριακού συστήματος, όπου οι ενδιαφερόμενοι έχουν την δυνατότητα να πληροφορηθούν για τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν για να γίνουν ανάδοχοι, να υποβάλουν την αίτηση και τα δικαιολογητικά τους. Αυτό αποτελεί και το πρώτο από τα 8 βήματα που πρέπει να ακολουθήσει ο υποψήφιος ανάδοχος. Σε επόμενο στάδιο γίνεται ό έλεγχος των δικαιολογητικών, και αφού είναι όλα εντάξει, περνάει στο 3ο στάδιο που είναι η ανάθεση της υπόθεσης σε κοινωνικό λειτουργό ο οποίος θα αναλάβει την “Αξιολόγηση της καταλληλόλητας.”
Σημαντικό είναι επίσης, οι ενδιαφερόμενοι να γνωρίζουν την σημασία της αναδοχής και τι σημαίνει να είναι ένα παιδί θύμα κακοποιητικού περιβάλλοντος. Για το λόγο αυτό οι υποψήφιοι ανάδοχοι εκπαιδεύονται και ενημερώνονται, σε πρόγραμμα 30 ωρών, εστιάζοντας στις δυσκολίες που μπορεί να έχει το παιδί που είναι θύμα κακοποίησης και και στις αντιδράσεις που θα πρέπει να έχει ο ανάδοχος. Μεγάλης σημασία είναι επίσης τα παιδιά να είναι προετοιμασμένα και η διαδικασία να πηγαίνει σύμφωνα με τους ρυθμούς τους. Μετά την ολοκλήρωση της αναδοχής υπάρχει συνεχής επιτήρηση και επικοινωνία. Οι υπηρεσίες και το κράτος στέκονται δίπλα στην ανάδοχη οικογένεια, έχουν ευθύνη για τα παιδιά και την στηρίζουν και οικονομικά.
Η διαδικασία από τη στιγμή της υποβολής της αίτησης μέχρι τη στιγμή που θα εγγραφεί στο εθνικό μητρώο διαρκεί περίπου 6 -8 μήνες. Αυτό εξαρτάται από την φόρτο εργασίας των υπηρεσιών.
Η ίδια ανέφερε χαρακτηριστικά: “Δικαίωμα να γίνουμε γονείς δεν έχουμε, σε καμία νομοθεσία κανενός κράτους. Έχουμε επιθυμία να γίνουμε γονείς. Δικαίωμα το οποίο αναφέρεται 29 φορές στη Διεθνή Σύμβαση για τα δικαιώματα του παιδιού έχουν τα παιδιά να μεγαλώνουν με γονείς.” και συμπλήρωσε “Η αναδοχή και η τεκνοθεσία είναι το σταυροδρόμι που συναντιέται η επιθυμία των ανθρώπων να λειτουργήσουν και να φροντίσουν τον γονεϊκό ρόλο το παιδί, με το δικαίωμα του παιδιού να μεγαλώνει σε οικογένεια. Με αυτή τη προοπτική πρέπει να προσεγγίζουμε το θέμα.”
Υπογραμμίζεται ότι είναι σημαντικό στην περίπτωση που υπάρχουν αδέλφια ανάμεσα στα παιδιά, αυτά να μη χωρίζονται, να πηγαίνουν σε μία οικογένεια και αν αυτό δεν είναι εφικτό στέλνονται σε οικογένειες ίδιας περιοχής. Μέσα στο συμφωνητικό που υπογράφει ο ανάδοχος υπάρχει ρητή δέσμευση για τακτική επικοινωνία των οικογενειών ώστε να κρατηθούν οι δεσμοί των παιδιών.
Κλείνοντας η κα. Μάνθου, τονίζει ότι κύριο μέλημα είναι η προστασία των παιδιών από τις κακοποιητικές συμπεριφορές της οικογένειας, βίαιης συμπεριφοράς είτε ασκούνται στο ίδιο, είτε στον γονέα, και επεξηγεί ότι υπάρχουν και υποχρεώσεις απέναντι στα παιδιά
Το Link με τη συνέντευξη : https://www.youtube.com/watch?v=OxGukEvy0_U